Για τελευταία φορά: πώς γίνεται η σωστή δίαιτα

Την προηγούμενη εβδομάδα ανέλαβα μία νέα περίπτωση ανθρώπου που θέλει να χάσει βάρος. Πρώην πολύ αθλητική γυναίκα γύρω στα 30, με προβληματάκι στο θυρεοειδή, που για πολλούς και διάφορους λόγους έφτασε να ζυγίζει 20 περίπου κιλά επιπλέον.

Χάρηκε όλη η οικογένεια που επιτέλους αποφάσισε να επανέλθει στον αθλητικό σωματότυπό της. Μόλις όμως τους έδειξε τη δίαιτα που της ετοίμασα, άρχισαν οι απορίες. “Τι δίαιτα είναι αυτή; Φακές με ψωμί, μπανάνες αντί για ξινόμηλο, σοκολάτα και μέλι στο γιαούρτι, ξηροί καρποί; Αυτά παχαίνουν!”.

Ακούστε λοιπόν: δίαιτα δεν σημαίνει λιμοκτονία. Αδυνατίζουμε τρώγοντας, το έχω πει πολλές φορές. Μάθετε να αναγνωρίζετε το σωστό διαιτολόγο με αυτό το άρθρο. Μακριά από “διαιτολόγους” που χρησιμοποιούν ανελέητα τη λέξη αποτοξίνωση και μονοφαγία.

Έδωσε ένας “συνάδελφος” σε μία γνωστή, 3 μέρες γιαούρτι με ρύζι. Αποτέλεσμα; Στούμπωσε η κακομοίρα, συν ότι άρχισαν κάτι ζαλάδες περίεργες.

Άλλη ιδέα από “συνάδελφο”: Καθόλου άμυλο για μία εβδομάδα. Κρέας με σαλάτα, άντε και κανένα ξινόμηλο. “Μπανάνα; Τι; Ποτέ! Μακριά! Παχαίνει!”.

Μπράβο συνάδελφε. Από πού πήρες πτυχίο, για θύμισέ μας. Τα έχω πει αμέτρητες φορές για τις πρωτεϊνικές δίαιτες, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου: βλάπτουν! Άλλη θεωρία τώρα, που δυστυχώς την άκουσα από χορτοφάγο: Νηστεία 16 ώρες για χάσιμο λίπους μέσω της κέτωσης.

Δεν θα πω πολλά, αλλά λίγα και καλά: Η νηστεία δεν ξεκουράζει το σώμα, το στρεσάρει και η κέτωση είναι τοξική κατάσταση. Μακριά από νηστείες και άλλες τέτοιες ανυπόστατες θεωρίες. Τη νηστεία μπορεί να χρειαστεί να την κάνει κάποιος σε νοσοκομείο μετά από βαρύ χειρουργείο, έχοντας ορό. Είναι η μόνη περίπτωση που συνίσταται και μόνο για ιατρικούς λόγους.

Ποιος είπε ότι σε μία δίαιτα δεν χωράει λίγο γλυκό; Δεν παχαίνει κανείς με λίγη σοκολάτα ή ένα κομματάκι κέικ. Ακόμα και μακαρόνια με ψωμί μπορεί να φάει κάποιος, άμα του κάνει κέφι. Δεν παθαίνετε τίποτα αν φάτε μία κανονική μερίδα μακαρόνια με λίγη σάλτσα και μία φετούλα ψωμί.

Δεν θα φάτε όλη την κατσαρόλα, ούτε όλη τη φραντζόλα. Προσωπικά, μακαρόνια χωρίς ψωμί δεν μπορώ να φάω. Κρεμάστε με συνάδελφοι. Τρώω υδατάνθρακα με υδατάνθρακα! Στην πυρά, στην πυρά με τις ξενέρωτες!

Ο σωστός διαιτολόγος οφείλει να προσαρμόζεται στις διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις του πελάτη του. Οφείλει να του εξασφαλίσει μία ισορροπημένη και πλήρη διατροφική ρουτίνα, βασισμένη στα γούστα του. Και κάτι τελευταίο τώρα, για τους συνάδελφους που τρομοκρατούν επίδοξους vegan ή χορτοφάγους.

Είστε υποχρεωμένοι να έχετε τις γνώσεις να αναλάβετε και τέτοιες περιπτώσεις και όχι να φοβίζετε τον κόσμο επειδή βαριέστε να ανοίξετε κανένα βιβλίο, να ενημερωθείτε για τις εναλλακτικές διατροφές!

Αν κάποιος διατροφολόγος δεν μπορεί να σας προσφέρει τέτοιο διαιτολόγιο, απευθυνθείτε σε άλλον, επαγγελματία και διαβασμένο!