Οι Σαμάνοι του αδυνατίσματος και τα μαντζούνια τους

Φίλοι και φίλες μου, ούτε ξέρω πόσες φορές έχω αναφερθεί στους “σαμάνους” της δίαιτας και της γυμναστικής. Αυτούς, που με μαγικά βοτάνια, ρούχα και σκόνες, προσπαθούν να αδυνατίσουν το πορτοφόλι σας (γιατί εσάς, είναι  δύσκολο). 
Η μόνη σωστή διαφήμιση που είδα φέτος για αδυνάτισμα, ήταν αυτή της γνωστής γυμνάστριας που διαφημίζει όργανα γυμναστικής. Σωστή, γιατί ως γνωστόν, μόνο με την άσκηση μπορούμε να βοηθήσουμε το σώμα μας να αποκτήσει ένα πιο σφικτό και με λιγότερο λίπος, σχήμα. Μου κάνει δε εντύπωση το γεγονός, ότι παρόλο που ενδόμυχα ξέρετε ότι με ζουμιά, σορόπια και αλοιφές, δεν χάνετε βάρος, μπαίνετε στον πειρασμό να τα δοκιμάσετε.  Πριν από χρόνια, μια μεγάλη εταιρεία με τέτοιου είδους ζουμιά, με πλησίασε για συνεργασία.
Τα λεφτά ήταν πολλά. Εγώ έπρεπε να διαφημίσω “θαυματουργές” σκόνες -υποκατάστατα γευμάτων, συμπληρώματα διατροφής και διάφορα άλλα. Όταν τους ρώτησα τη βιοχημική λειτουργία των σκουπιδιών αυτών, μου είπαν: “η βιοχημική λειτουργία τους είναι ότι θα γίνουμε πλούσιοι”.
Ακούσατε γλυκά μου; Πλούσιοι!
Και στην εταιρεία αυτή, υπήρχαν και μέτοχοι γιατροί. Εννοείται, αρνήθηκα.

Και να ‘μαι εδώ, να κάθομαι για 23 συναπτά έτη να βροντοφωνάζω ότι το αδυνάτισμα είναι δύσκολη υπόθεση, απαιτεί πειθαρχία και πολύ ιδρώτα! Μακάρι να υπήρχε το μαγικό φίλτρο που θα μας μεταμόρφωνε σε κουκλάκια ζωγραφιστά. Δυστυχώς όμως, ακόμα δεν έχει βρεθεί, κι έτσι έρχομαι εγώ να σας γυμνάζω και να βγάζω δίαιτες, να σας ταλαιπωρώ. Προκαλώ λοιπόν, δημοσίως, να μου εξηγήσουν όσοι πουλάνε ματζούνια, ποια είναι η ρημάδα η βιοχημική λειτουργία του αδυνατιστικού ροφήματος.
Τι κάνει; Πάει και ξεκολλάει το λίπος από το σώμα; Πώς το κάνει αυτό; Στις λιποαναρροφήσεις, που πραγματικά γίνεται αφαίρεση λίπους, χρησιμοποιούν κάτι βελόνες-λαβίδες τεράστιες. Πώς το πετυχαίνει όλο αυτό το μαγικό ένα ρημαδορόφημα;

Κι άλλη πρόκληση προς απάντηση, έμποροι της ελπίδας: τα υποκατάστατα γεύματος, πώς αντικαθιστούν ακριβώς το καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό; Τα θρεπτικά συστατικά είναι χημικές ενώσεις που βρίσκονται σε τέλειες αναλογίες στα τρόφιμα. Εσείς τα παρασκευάζετε σε εργαστήριο (χημικά), τα αφυδατώνετε, τα εμπλουτίζετε με βελτιωτικά γεύσης (πάλι χημικά) και πιστεύετε ότι είναι το ίδιο με το σπιτικό φαγητό;

Πες μου “έξυπνε” παρασκευαστή, μπορεί μια φρέσκια φρουτοσαλάτα με βρώμη, να αντικατασταθεί με σκόνη σοκολάτας, αυτή που πλασάρεις για σούπερ πρωινό; Δεν μπορεί, κι ας έρθει όποιος θέλει να με διαψεύσει. 
Αγαπημένοι μου αναγνώστες, θέλετε να κάνετε κάτι για το σώμα σας; Πηγαίνετε συχνά στη λαϊκή, αγοράστε έναν ατμομάγειρα, και λιώστε κάνα-δυο ζευγάρια αθλητικά παπούτσια, αλλιώς πιείτε μαντζούνια και γίνετε πρωταθλητές στην κοροϊδία. 
Και κάτι τελευταίο: Μη με ζαλίζετε με το πράσινο τσάι. Δεν αδυνατίζει είπαμε!