Το αδυνάτισμα 6-1

Σε έξοδο μου σε εστιατόριο, έγινα μάρτυρας σε μία σκηνή. Τριμελής οικογένεια, μπαμπάς, μαμά, έφηβος γιος, κάθονται στο διπλανό τραπέζι. Η μαμά μία πανέμορφη κομψή κυρία, ο γιος ένας κλασικός έφηβος που ασχολείται με αθλητισμό και ο μπαμπάς ένας εξαιρετικά παχύσαρκος άνδρας. Μαμά και γιος έφαγαν μία πλούσια μακαρονάδα ο καθένας και ο πατέρας αρκέστηκε σε ένα αναψυκτικό light και μία σαλάτα μαρούλι. Άθελά μου άκουσα τη συζήτηση τους. Η γυναίκα του έλεγε να φάει κάτι κι εκείνος αρνείτο πεισματικά.
“Πρέπει να χάσω βάρος” έλεγε “πρέπει να χάσω βάρος”.
“Να πάμε σε κάποιον ειδικό, έτσι όπως κάνεις δεν είναι σωστό”, απάντησε εκείνη.
Και είχε δίκιο. Ήταν ολοφάνερο ότι ο συγκεκριμένος άνδρας είχε κάνει άπειρες προσπάθειες να χάσει βάρος, ήταν ολοφάνερη η απογοήτευση και η απελπισία στο πρόσωπό του. Ήθελα να τον πιάσω και να του πω αυτά που θα πω σε όσους από σας παλεύετε χρόνια με τα κιλά σας: Βγήκες με τη γυναίκα και το παιδί σου άνθρωπέ μου, φάε μαζί τους, φάε όσο θες, πιες κι ένα κρασί με την καλλίγραμμη αγαπημένη σου. Αύριο όμως, σήκω και ασκήσου, πήγαινε σε ένα γυμναστήριο, σε ένα γήπεδο, φάε φρούτα για πρωινό και μετά απόλαυσε με την οικογένεια σου ένα υγιεινό γεύμα χωρίς λιπαρά, σάλτσες και ψωμάρες.

Μη φας βρώμικα απέξω κι αν πεινάσεις τσίμπα κάτι υγιεινό. Ζήτα από τη γυναίκα σου να σε στηρίξει αφού δείχνει πρόθυμη να το κάνει, πήγαινε με το γιο σου για μπασκετάκι. Κάντο μία εβδομάδα και το άλλο Σάββατο έλα πάλι εδώ και φάε την αγαπημένη σου μακαρονάδα. Αυτό θα του έλεγα και λέω και σε σας. Σας πιάνει  πανικός όταν βλέπετε τα κιλά σας να συσσωρεύονται και αρχίζετε τις στερητικές δίαιτες. Δεν αντέχετε όμως, τα παρατάτε, ξαναπαίρνετε τα κιλά και όλο από την αρχή. Αυτό δεν κάνετε; Ε, όχι, οι ακρότητες ποτέ δεν ωφελούν!
Ακολουθήστε τη μέση λύση: προσέχω 6 μέρες, ξεφεύγω την 7η. Το 6-1 που ξέρουν καλά οι πελάτες μου.
Στο 6 βάλτε και τη γυμναστική, σταματήστε την αυτολύπηση που σας οδηγεί κατευθείαν στο ψυγείο και πείτε “ξεκόλλα, δεν θα φας αηδίες σήμερα επειδή δεν σου αρέσεις, θα απολαύσεις το φρουτάκι σου και τη σαλάτα σου και την έβδομη μέρα θα φας αυτά που λαχταράς. Και σήκω από αυτόν τον άτιμο τον καναπέ, λακκούβα έχει κάνει το μαξιλάρι!”.

Έτσι θα σκέφτεστε και θα πεισμώνετε. Αν βλέπετε ότι δεν πιάνει, ανήκετε σε μια κατηγορία που ενδεχομένως χρειάζεται και ψυχολογική υποστήριξη. Να τη ζητήσετε!
Ποιος σας αγαπάει πιο πολύ από εσάς;…Το βρήκατε, κανείς!