Μανιτάρια πορτομπέλο στο φούρνο με πατάτες

Το μανιτάρι είναι στην ουσία ένας μύκητας. Δεν το ξέρατε πολλοί αυτό μάλλον. Υπάρχουν ποικιλίες που είναι θανατηφόρες και άλλες πολύ θρεπτικές.  Συμβουλή: μην τρώτε άγρια μανιτάρια εάν δεν είστε 100% σίγουροι ότι είναι ασφαλή.
Τα μανιτάρια είναι το κρέας των χορτοφάγων. Έχουν τα βασικά αμινοξέα,  άρα έχουν καλής ποιότητας πρωτεΐνη,  χωρίς τα κορεσμένα λιπαρά του κρέατος. Έχουν φυτικές ίνες,  βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β ( ειδικά  φυλλικό οξύ ), σίδηρο,  κάλιο, σελήνιο.
Βοηθούν στην μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης,  έχουν αντικαρκινική δράση,  ρυθμίζουν το ζάχαρο,  είναι επαρκή σε ασβέστιο και αυτό τα καθιστά ευεργετικά για τα οστά.
Γενικά τα μανιτάρια είναι μια υπεπλήρης τροφή,  εύκολη στο μαγείρεμα.
Σήμερα λοιπόν η συνταγή μας είναι με μανιτάρια.
Μερίδες 4
Υλικά
700γρ μανιτάρια πορτομπέλο  (και τα 2 είδη καφέ και άσπρα)
1 κιλό πατατες Νάξου
σκόρδο
Δενδρολίβανο,  ρίγανη,  θυμάρι,  κουρκουμά,  πιπέρι,  μουστάρδα.
Ελαιόλαδο
1 βιολογικό κύβο λαχανικών ή ζωμό λαχανικών

Εκτέλεση
Πλένουμε και σκουπίζουμε  τα μανιτάρια . Έπειτα τα κόβουμε σε μεσαία κομμάτια.  Το ίδιο και με τις πατάτες. Τα βάζουμε στο ταψί πασπαλιζουμε με τα μυρωδικά και την μουστάρδα  (  οι μερακλήδες μπορούν να βάλουν και λίγο λευκό η κόκκινο κρασί ). Διαλύουμε τον κύβο σε ζεστό νερό και βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς.
Περίπου 45 λεπτά και έτοιμο.
Ελαιόλαδο μετά το ψήσιμο και όχι πολύ αν κάνετε δίαιτα. Συνδυάζεται με ελιές για τους βιγκαν και με άσπρο τυρί για τους υπόλοιπους. Μια μερίδα αποδίδει περίπου 300 θερμίδες ανάλογα με το λάδι.
Καλή όρεξη!