Παχύσαρκα παιδιά, ανεύθυνοι γονείς

Την προηγούμενη εβδομάδα είχα ραντεβού με μία καινούργια πελάτισσα. Ενδιαφερόταν για ιδιαίτερα μαθήματα γυμναστικής κι ένα “ρετούς”, όπως μου είπε, στη διατροφή της. Πήγα λοιπόν στα ΒΠ. και συνάντησα μία 35άρα περιποιημένη νοικοκυρά, σ’ ένα εξίσου περιποιημένο διαμέρισμα. Περνάμε στο καθιστικό και ενώ συζητούσαμε περί διατροφής μου λέει “αχ, να σου γνωρίσω και την πριγκίπισσά μου”, εννοώντας την 11χρονη κόρη της.  Μπαίνει στο δωμάτιο λοιπόν η πριγκίπισσα της κυρίας. Ένα μελαχρινό κοριτσάκι με γλυκύτατο προσωπάκι, αλλά…20 κιλά υπέρβαρο. Μένω με το στόμα ανοικτό.
“Μαμά, σοκολάτα” λέει η μικρή, “αμέσως γλυκιά μου” λέει η κυρία και σηκώνεται και της φέρνει μια σοκολάτα μεγάλη, τη γνωστή των 100 γραμμαρίων.

Η μικρή την παίρνει και εξαφανίζεται. 
“Δεν είναι κούκλα;” με ρωτάει η μάνα.
“Θα μπορούσε, αν δεν ήταν παραμορφωμένη από το πάχος” της απάντησα, χωρίς μισόλογα. Κοκκίνισε, πρασίνισε κι άρχισε να δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα.

Γιατί είναι αδικαιολόγητο να έχεις παχύσαρκο παιδί και να επιμένεις ότι το πάχος θα γίνει ύψος, ότι απλά έχει λίγο φουσκωμένα μαγουλάκια, ότι είναι άριστο στο σχολείο, ότι δεν θέλεις να δημιουργήσεις στο παιδί ψυχολογικά προβλήματα. Στο τέλος μου πέταξε κι ένα “εγώ τη λατρεύω όπως είναι” και έκλεισε το θέμα. 
Ξέρετε πόσες μαμάδες έχω γνωρίσει που τηρούν αυτή την απαράδεκτη στάση απέναντι στο πάχος του παιδιού τους; Άπειρες… Και η απάντηση μου σε αυτές είναι μία: “δεν είστε άξιες να έχετε παιδιά”. Το θεωρείτε υπερβολικό; Ωραία…απαντήστε μου, λοιπόν, ποια θα είναι η στάση σας όταν το παιδί σας δεν θα μπορεί στην εφηβεία να έχει σχέσεις λόγω της εξωτερικής του εμφάνισης; Τι θα του πείτε όταν θα κλείνεται στο δωμάτιό του, όταν δεν θα θέλει να πηγαίνει σε πάρτι, όταν θα ενηλικιωθεί και δεν θα έχει κάνει σεξ; Αν δεν πηγαίνει στην παραλία, τι θα του πείτε; Τι θα του πείτε αν έχει χοληστερίνη;

Είναι παχύσαρκο το παιδί σας; Αντιμετωπίστε το πρόβλημα με τη βοήθεια ειδικών. Συζητήστε με τον σύντροφό σας τις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας. Μήπως είναι λάθος; Μήπως έχει ήδη άπειρα κόμπλεξ το παιδί από τα κιλά του και αυτό το οδηγεί σε περισσότερο φαγητό, ως μια από τις ελάχιστες ικανοποιήσεις που μπορεί να πάρει; Επιπλέον, μήπως το έχετε φορτώσει με ένα κάρο φροντιστήρια και δεν βρίσκει χρόνο για παιχνίδι; Το παιχνίδι έξω είναι η άσκηση των παιδιών. Μία ώρα στην παιδική χαρά, προσφέρει στο παιδί σας μήνες υγείας.
Η τακτική φυσική δραστηριότητα σε συνδυασμό με σωστή διατροφή, του χαρίζει εφ όρου ζωής μια καλή φυσική κατάσταση. 
Αν έχετε παχύσαρκο παιδί σταματήστε να στρουθοκαμηλίζετε και αντιμετωπίστε το πρόβλημα. Όσο για τις καλλίγραμμες μαμάδες που έχουν παχύσαρκες κόρες, κάτι δεν πάει καλά, οπωσδήποτε… Πώς γίνεται να φροντίζουν τον εαυτό τους και όχι τα παιδιά τους;

Και κάτι τελευταίο…ίσως και άσχετο: Η Κόκα Κόλα δεν είναι ποτό για παιδιά. Η πορτοκαλάδα ναι, η βυσσινάδα ναι.
Η Κόκα Κόλα όμως, είναι σαν να δίνετε καφέ στο παιδί σας. Συνέλθετε επιτέλους!