Η αλαζονεία να νομίζεις πως δεν θα αρρωστήσεις ποτέ

Πριν από δύο μήνες βρέθηκα εσπευσμένα σε κλινική. Αγνόησα ένα κρυωματάκι το οποίο επηρέασε το χρόνιο άσθμα μου και ξύπνησα ένα πρωί χωρίς να μπορώ να πάρω ανάσα.
Αργότερα, όταν με εξέτασε ο πνευμονολόγος και μου έβαλε μάσκα οξυγόνου, δεν πίστευα αυτό που γινόταν. «Εγώ δεν καπνίζω, γυμνάζομαι, τρέφομαι υγιεινά, γιατί σε μένα;» τον ρώτησα.
Η απάντηση του γιατρού ήταν αποστομωτική.
«Οι άνθρωποι είμαστε εγωιστές. Έχουμε την απαίτηση να μην αρρωσταίνουμε ποτέ. Μεγαλώνοντας ο οργανισμός φθείρεται ό,τι και να κάνουμε. Εσύ αγνόησες τα σημάδια κινδύνου που σου έστελνε το σώμα σου, τι περίμενες;».
Το βούλωσα αμέσως.
Δύο νεότατοι άνθρωποι, γνωστοί μου, έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο δίμηνο από μαλακία (τους ζητώ συγνώμη). Έδινε σημάδια το σώμα κι αυτοί επέλεξαν να τα αγνοήσουν. Τις προάλλες πάλι, διάβαζα το ποστ μιας χορτοφάγου σε ένα φόρουμ χορτοφάγων: «Έχω έλλειψη σιδήρου, τι να κάνω;». Άρχισαν τότε όλοι οι «ειδικοί» ομοϊδεάτες μου να δίνουν συμβουλές του τύπου «φάε πετιμέζι, φάε όσπρια, κάνε βελονισμό». Κανείς πλην εμού, δεν σκέφτηκε να της πει το αυτονόητο: «πήγαινε σε γιατρό και κάνε εξετάσεις».

Οι αντιδράσεις των σχολιαστών εναντίον μου, απίστευτες. Δεν κατάλαβα φιλαράκια μου, από πότε έγιναν γιατροί αυτοί που ασχολούνται με την υγιεινή διατροφή και από πότε μπορεί κάποιος να πάρει την ευθύνη και να σου πει τι να κάνεις όταν έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας;  Και φυσικά, από πότε είμαστε εμείς οι ειδικοί να αποφασίζουμε «έλα μωρέ τίποτα δεν έχω, σιγά μην τρέχω στους γιατρούς επειδή έχω κάποια πονάκια».

Το σώμα πριν αποφασίσει να παραδοθεί σε μια αρρώστια, δίνει σημάδια. Ένας πόνος, ναυτίες, ζαλάδες, πονοκέφαλος, το σώμα προειδοποιεί. Κι εμείς τότε είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις και μάλιστα, κάθε πενταετία και πιο σύνθετες.  Μην αρκείστε μόνο στις κλασικές «γενική αίματος και ούρων». Κάντε κι ένα triplex να δείτε πώς είναι η καρδιά, έναν υπέρηχο άνω και κάτω κοιλίας, μια γαστρο-κολονοσκόπηση, οι άνω των 45.
Αλλά και άλλες προληπτικές εξετάσεις, που μόνο ένας ειδικός μπορεί να σας συστήσει.

Υπάρχουν κάποιοι που λένε «εγώ δεν παίρνω φάρμακα, πίνω βιταμίνες, εχινάκεια και λοιπά μαντζούνια για να ενισχύσω την άμυνα του οργανισμού μου». Καλά κάνεις παιδί μου, αν όμως αρρωστήσεις, ίσως χρειαστεί να πάρεις φάρμακα. Και κορτιζόνη και αντιβίωση και ό,τι άλλο σου υποδείξει ένας πτυχιούχος της Ιατρικής. Βρες έναν καλό γιατρό που να σου ταιριάζει, που να σε καταλαβαίνει, που να σέβεται τις επιλογές σου χωρίς να είναι κολλημένος, αλλά γιατρό που να πάρει!
Σταμάτα κυρίως να γίνεσαι αλαζόνας λέγοντας «είμαι γερό σκαρί εγώ, αντέχω».
Αυτά έλεγα κι εγώ μέχρι που μου έβαλαν μάσκα οξυγόνου και εκτός που ανέπνευσα καλά, σκέφτηκα και καλύτερα.