Πώς αδυνατίζουμε μετά τις γιορτές

Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι καινούριοι πελάτες στους ειδικούς διατροφής, εμφανίζονται μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς.  Πόσες πρωτοχρονιές έχετε υποσχεθεί στον εαυτό σας ότι το φετινό καλοκαίρι θα σας βρει αδύνατους; Φτάνετε όμως το στόχο σας; Ή τον ξεχνάτε λίγο πριν τις Απόκριες και τον ξαναθυμάστε πριν το καλοκαίρι;
Κλασικά, το δεύτερο…

Ψάχνω εδώ και 20 χρόνια να βρω τι θα ήταν αυτό που θα σας βοηθούσε να μην παρεκκλίνετε. Πάντα καταλήγω στο ίδιο: μικροί και απτοί στόχοι, παιδιά μου. Καθημερινά διατροφικά μικρά στοιχήματα με τον εαυτό σας. Πιάνουν πάντα.
Για παράδειγμα: αυτή την εβδομάδα θα καταναλώσω 1.500 θερμίδες λιγότερες, αυτό το μήνα θα πάω 10 φορές γυμναστήριο.
Ένα στόχο τη φορά, μικρό και πραγματοποιήσιμο. Κι όσο θα βλέπετε μικρούλες αλλαγές, τόσο θα τονώνετε το ηθικό σας, τόσο θα βάζετε πιο δύσκολους στόχους π.χ. “γυμναστήριο 3 φορές την εβδομάδα και θα παίρνω 1.500 θερμίδες την ημέρα”.

Άλλος στόχος μικρός, είναι τα 20 λεπτά περπάτημα την ημέρα. Αγοράστε ένα ζευγάρι αθλητικά για να υποχρεωθείτε να βγαίνετε για περπάτημα. Τα 20 λεπτά μπορεί να γίνουν μισή ώρα, το περπάτημα μπορεί να γίνει τζόκινγκ κ.λ.π. 
Αν θέλετε να παίξετε πιο “ριψοκίνδυνα”, αγοράστε ένα οικιακό μηχάνημα γυμναστικής και βάλτε στόχο να κάνετε 5 λεπτά την ημέρα τη μία εβδομάδα, 10 λεπτά την άλλη κ.ο.κ.

Άλλη μία τεχνική είναι η εξής: ξέρετε ότι έχετε αδυναμία στα γλυκά, ξέρετε ότι αυτά είναι η αιτία που παίρνετε βάρος. Μην πείτε “φέτος κομμένα τα γλυκά”, πείτε “μέχρι τις 15 του μήνα δεν θα φάω γλυκά”. Αν δείτε ότι στις 15 έχετε πέσει σε κιλά, αγοράστε ένα ωραίο γλυκό, απολαύστε το και θέστε τον επόμενο στόχο “μέχρι τις 30 του μήνα καθόλου γλυκό συν 50 κοιλιακούς την ημέρα και 10 λεπτά περπάτημα”.

Οι μεγάλοι στόχοι επιτυγχάνονται όταν κερδίζετε τους μικρούς. Και μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε τον εαυτό σας.

Όποτε όμως η ψυχολογική σας κατάσταση δεν είναι καλή, μη βάζετε στόχους. Δεν μπορείτε να πολεμάτε 2-3-4 πράγματα συγχρόνως, ούτε να πιέζεστε σε όλα. Μπορείτε να έχετε ένα μεγάλο στόχο στο μυαλό σας π.χ. 20 κιλά μείον και ένα καλογυμνασμένο σώμα, αλλά να δώσετε στον εαυτό σας μεγάλο χρονικό περιθώριο. Όταν λέμε “θέλω να γίνω πετυχημένος χειρουργός ή δικηγόρος ή οτιδήποτε άλλο”, ξέρουμε ότι χρειάζονται πολλά χρόνια σπουδών, χρειάζονται πολλές εξετάσεις, πολλές εργασίες.

Μικροι στόχοι λοιπόν, που θα σας οδηγούν στον τελικό στόχο. Έτσι να αντιμετωπίζετε την πορεία της απόκτησης μιάς αξιοζήλευτης σιλουέτας, αν δεν σας αρέσουν τα δύσκολα. Να θυμάστε μόνο, αυτό που σας λέω συνέχεια: όλοι έχουμε ένα εν δυνάμει ωραίο σώμα, το αν θα το αποκτήσουμε, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από εμάς. Εμείς έχουμε τον αποκλειστικό έλεγχο του εαυτού μας.
Αν το καλοσκεφτείτε αυτό, είναι πολύ θετικό ως σκέψη και κινητήρια δύναμη.

Καλή fit χρονιά!