Επεξεργασμένα τρόφιμα: κι όμως, πολλά τα τρώμε για υγιεινά…

Ένα από τα πιο σοβαρά θέματα που καλούμαι να αναπτύξω. Θέλω να δώσετε μεγάλη προσοχή και να προσπαθήσετε να διορθώσετε κακές συνήθειες. Θέλω να σας μιλήσω για τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Το μεγάλο κεφάλαιο της διατροφολογίας και της τεχνολογίας τροφίμων, με δύσκολους όρους, δυσανάγνωστες ονομασίες και χημικές ενώσεις. Θα σας το παρουσιάσω όσο πιο απλά μπορώ.
Καταρχάς, τι εννοούμε όταν λέμε “επεξεργασμένο τρόφιμο”; Το λέει σαφώς η λέξη, ένα τρόφιμο στο οποίο έχουν εφαρμοστεί πρακτικές της τεχνολογίας τροφίμων για διάφορους λόγους, όπως βελτίωση γεύσης, υφής, όψης, αρώματος, ευκολίας στο μαγείρεμα. Επεξεργασμένα τρόφιμα είναι επίσης αυτά στα οποία έχουν προστεθεί χημικά συστατικά, πάλι για εμπορικούς λόγους. Σίγουρα έχετε δει σε συσκευασίες τροφίμων τις λέξεις “γαλακτοματοποιητής, χρωστικές, βελτιωτικά γεύσης” κ.α. Αυτά όλα είναι τα λεγόμενα Ε τα οποία κατά καιρούς έχουν κατηγορηθεί για διάφορες ασθένειες: καρκίνο, ζάχαρο κτλ. Ένα παράδειγμα “κακού” επεξεργασμένου τροφίμου, είναι τα τσιπς και τα αναψυκτικά. Να μην επεκταθώ παραπάνω, όλοι ξέρουμε ότι τα τσιπς και τα αναψυκτικά είναι επεξεργασμένα και εξαιρετικά ανθυγιεινά τρόφιμα.

Το ανησυχητικό είναι ότι οι βιομηχανίες τροφίμων έχουν πλασάρει επεξεργασμένα τρόφιμα ως υγιεινά. Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι οι μπάρες δημητριακών. Κι εγώ πολλές φορές τις δίνω στους πελάτες μου για ευκολία. Οι περισσότερες μπάρες δημητριακών, είναι μόνο χημεία. Αν δείτε τις ετικέτες τους, θα παρατηρήσετε ένα κάρο άγνωστα συστατικά, π.χ. τροποποιημένα άμυλο, ιμβερτοζάχαρα και πολλά άλλα. Όλα αυτά είναι χημικά ή φυσικά πρόσθετα, που δεν θα έπρεπε να έχουν καμία θέση στην καθημερινή μας δίαιτα.
Άλλο παράδειγμα τροφίμων που πλασάρονται ως υγιεινά, είναι τα γνωστά δημητριακά που παίρνουμε για πρωινό. Πέρα από τη βρώμη και κάποια μούσλι, όλα τα υπόλοιπα πρέπει να γνωρίζετε πως είναι επεξεργασμένα τρόφιμα. Και ακόμα: οι γκοφρέτες, τα “υγιεινά” μπισκότα, οι σκόνες υποκατάστατα τροφής, τα κέικ, τα γιαούρτια με γεύσεις, οι έτοιμες σάλτσες σε σκόνη, όλα αυτά είναι επεξεργασμένα τρόφιμα. 

Θέλω να καταλάβετε κάτι. Θα το εξηγήσω πολύ απλά: το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο για να διαχειρίζεται τις απλές ανεπεξέργαστες τροφές, π.χ. την πατάτα τη βραστή. Το σώμα ξέρει ακριβώς τι να την κάνει. Όπως και ένα σπιτικό κέικ. Παρόλο που έχει ζάχαρη, βούτυρο και αυγά, αν αυτά είναι αγνά (όσο αυτό είναι εφικτό), το σώμα μπορεί να το διαχειριστεί ή με άλλα λόγια, να το μεταβολίσει. Αλλά ένα συσκευασμένο κέικ περιέχει τόσα χημικά, που το σώμα μπερδεύεται. Μην ξέροντας τι να κάνει το κάθε χημικό συστατικό, είτε επιβαρύνει τα ζωτικά όργανα, είτε πάει και το αποθηκεύει κατευθείαν στα λιποκύτταρα. Αποτέλεσμα…Παχυσαρκία. Έχω παρατηρήσει με βεβαιότητα, ότι άνθρωποι που τρώνε σπιτικά γλυκά, (εννοείται με προσοχή στην ποσότητα) δεν παχαίνουν τόσο πολύ. Εν ολίγοις, μία μεγάλη αλλαγή που θα πρέπει να κάνετε, είναι να καταναλώνετε όσο γίνεται περισσότερο απλά, σπιτικά τρόφιμα. Όταν βλέπετε πολλές ονομασίες σε μία συσκευασία τροφίμου, να το αφήνετε στο ράφι. 
Στο επόμενο άρθρο θα σας δώσω παραδείγματα επεξεργασμένων τροφίμων και τρόπους να τα αντικαταστήσετε, με πιο υγιεινά τρόφιμα.