Οξεία Δεμπορείτιδα!

-Ποδήλατο μπορείς;
-Όχι, όχι.
-Μονόζυγο μπορείς;
-Ούτε, ούτε!
Ξέρετε ποια είναι η λέξη που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι άνθρωποι που αδυνατούν να φτάσουν έστω και κοντά στο στόχο τους; Το “δεν μπορώ”. Δεν μπορώ το ένα, δεν μπορώ το άλλο.
Όλη τους η ζωή είναι περιστοιχισμένη με ατελείωτα άλλοθι για τις αποτυχίες τους. “Δεν μπορώ να βρω σωστό άνδρα”, “δεν μπορώ να διαβάσω όσο χρειάζεται για να μπω στη σχολή που θέλω”, δεν μπορώ, δεν μπορώ δεν μπορώ. Έτσι και στο fitness: “δεν μπορώ να μαγειρεύω”, “δεν μπορώ να πάω γυμναστήριο”, “δεν μπορώ να κάνω σωστά αυτή την άσκηση”. κ.λ.π
Να σας πω κάτι; Κι εγώ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ να σας βοηθήσω!

Έχω μία πελάτισσα με αρκετά μυοσκελετικά προβλήματα, που οφείλονται κατά κύριο λόγο σε περιττό βάρος και μυϊκή αδυναμία. Κάθε φορά που μου λέει στην προπόνηση “δεν μπορώ” εγώ τη ζορίζω κι άλλο. Η προπόνηση πολλές φορές είναι επώδυνη και για τις δυο μας. Όμως, τώρα πια, όσα μου είχε πει ότι δεν μπορεί να κάνει, τα κάνει όλα!

“Δεν μπορώ να πάω γυμναστήριο”. Πήγαινε στο πάρκο και περπάτα. “Δεν μπορώ να μαγειρεύω”. Τρώγε σπιτικά πρόχειρα γεύματα. “Δεν μπορώ να αδυνατίσω”. Άλλαξε στάση ζωής. 
Αντικαταστήστε το “δεν” με το “θα” και θα δείτε πώς θα αλλάξουν όλα: “θα μπορέσω”, “θα προσπαθήσω”, “θα τα καταφέρω”. Κάπως έτσι πετυχαίνει ο κόσμος κι ας μην είναι ο καλύτερος. Τουλάχιστον δεν είναι ο πιο αποτυχημένος.

Το ξαναείπα: Σας έχω λύσεις για όλα, εκτός από το “δεν μπορώ”. Δεν μπορείς; Τότε πώς μπορείς να συμβιβάζεσαι με τον χειρότερο εαυτό σου;