Τι είναι η λειτουργική προπόνηση

Μέρες που είναι, αποφάσισα κι εγώ να στολίσω το σπιτάκι μου.  Έβαλα τα πρόχειρα μου λοιπόν και ξεκίνησα το στολισμό.
Πάνω-κάτω στο πατάρι, στην αποθήκη, κουβαλώντας σακούλες με στολίδια, έλατα κτλ.  Σε κάποια φάση και ενώ είχα ανέβει στο πατάρι ισορροπώντας σε μία μικρή σκαλίτσα, γέρνει η σκαλίτσα και θα βρισκόμουν φαρδιά-πλατιά στο πάτωμα, αν δεν προλάβαινα να πιαστώ από το πατάρι και να κατέβω σιγά, σαν να κάνω μονόζυγο. Μόλις συνειδητοποίησα τι έγινε, σκέφτηκα αμέσως…”πώς το έκανες αυτό τώρα;”.

Η λειτουργική προπόνηση που δουλεύω εδώ και 2 χρόνια, συν όλα τα αλλά, με προστάτευσαν από ένα πολύ άσχημο πέσιμο.
Θα εκμεταλλευτώ το περιστατικό αυτό λοιπόν, για να σας εξηγήσω για ποιο πράγμα θα μιλήσουμε σήμερα.  Τι είναι λειτουργική προπόνηση ή αλλιώς functional training; Με απλά λόγια, είναι η άσκηση που μιμείται κινήσεις τις καθημερινότητας, στοχεύοντας όχι μόνο στην ενδυνάμωση των μυϊκών ομάδων που συμμετέχουν σε αυτή, αλλά και στη δημιουργία δυνατών αντανακλαστικών, μέσω του νευρικού συστήματος.

Για παράδειγμα. Εγώ χρειάστηκε να σηκώσω και να κουβαλήσω βαριά κουτιά από την αποθήκη στο σπίτι μου. Αν το σώμα μου δεν είχε εκπαιδευτεί στο πώς να σηκώνει βάρη, τώρα θα ήμουν με voltaren στο κρεβάτι. Μια κυρία-νοικοκυρά που έρχεται να γυμναστεί πέρα από την αερόβια άσκηση και με λειτουργική προπόνηση, εκπαιδεύεται να σηκώνει σωστά τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ, τα χαλιά και ό,τι άλλο περιλαμβάνει η καθημερινότητά της. Το ίδιο ισχύει και σε έναν επαγγελματία αθλητή. Η λειτουργική προπόνηση τον βοηθά να εκτελεί σωστότερα και ασφαλέστερα τις κινήσεις που απαιτεί το άθλημα του.

Στη ρουτίνα της περιλαμβάνει κάποια όργανα όπως medicine ball, bosu, TRX και διάφορα άλλα “τσουμπλέκια” που όμως, θα το πω για πολλοστή φορά, μόνο κάποιος που ξέρει, μπορεί να σας καθοδηγήσει στη χρήση τους με ασφάλεια. Ειδικά στη λειτουργική προπόνηση, οι γνώσεις που χρειάζονται είναι πολλές και απαιτούν γυμναστές με μεγάλη εμπειρία. Εδώ υπάρχει πλήρης εξατομίκευση, μιας που σωματικές ανάγκες και δραστηριότητες, είναι για κάθε άνθρωπο διαφορετικές.

Για παράδειγμα, σε έναν ηλικιωμένο δουλεύεται πολύ η ισορροπία και τα αντανακλαστικά κι αυτό για να προστατευτεί από άσχημα πεσίματα. Μια γυναίκα με μωρό, που αναγκάζεται πολλές φορές να σηκώνει το μωρό από την κούνια, την εκπαιδεύεις στο να το κάνει σωστά, βοηθώντας την παράλληλα να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης.  Το functional training έχει άπειρες εφαρμογές και εξαιρετικά αποτελέσματα. Είναι από τις τάσεις του fitness, που ήρθαν για να μείνουν.