Βαρη ή Αερόβιο;

Μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που μου κάνουν σχεδόν όλοι είναι το «τι είναι καλύτερο, τα βάρη ή το αερόβιο;» Η απάντηση φυσικά είναι «και τα δύο».
Ας εξηγήσω όμως με απλά λόγια γιατί και τι ακριβώς κάνει στο σώμα μας η καθεμία μέθοδος προπόνησης.
Η κύρια λειτουργία της καρδιάς είναι να εφοδιάζει το σώμα με οξυγόνο. Η καρδιοαναπνευστική ή αλλιώς η αερόβια άσκηση την βοηθάει να κάνει καλύτερα και αποδοτικότερα αυτή την κατανομή του οξυγόνου.
Η συστηματική αεροβική δραστηριότητα δυναμώνει την καρδιά, βοηθά στον έλεγχο της χοληστερίνης και της υπέρτασης. Περιλαμβάνει δε κάθε μορφής δραστηριότητα που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, πιο απλά που μας κάνει να λαχανιάζουμε. Το τζόκινγκ, το κολύμπι, το ποδήλατο, το γρήγορο περπάτημα, η ορειβασία, ο χορός είναι κάποιες μορφής αερόβιας δραστηριότητας. Πόσο αερόβιο πρέπει να κάνουμε; Τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα.

Ας πάμε στα βάρη τώρα ή αλλιώς στην γυμναστική με αντιστάσεις.
Είναι γνωστό ότι οι μύες καίνε θερμίδες ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας. Γι αυτό και συστήνεται αύξηση της μυικής μάζας ως θεραπεία για τεμπέληδες μεταβολισμούς.
Κάποιος λοιπόν που θέλει να χάσει βάρος, επιβάλλεται να εντάξει στην προπονητική του ρουτίνα την «γυμναστική με αντιστάσεις».
Εκτός όμως από την αύξηση του μεταβολισμού τα βάρη δυναμώνουν τα οστά, τις αρθρώσεις, βελτιώνουν την ισορροπία μας. Ως εκ τούτου αποτελούν εξαιρετική πρόληψη για την οστεοπόρωση συν ότι προστατεύουν τους ηλικιωμένους από επικίνδυνα πεσίματα.

Πότε να κάνουμε τα βάρη μας, πρίν ή μετά το αερόβιο; Ιδανικά ξεχωριστά, αν πρέπει όμως να γίνουν και τα δύο, την απάντηση την δίνει ο στόχος του αθλούμενου. Κάθε περίπτωση είναι εξατομικευμένη και καλό είναι να συμβουλεύεστε κάποιον έμπειρο γυμναστή. Αυτό που βλέπω πολλές φορές στα γυμναστήρια είναι λάθος εκτελέσεις ασκήσεων στα βάρη.
Είτε τα κάνετε πολύ γρήγορα και άτσαλα επειδη βιάζεστε, είτε χαλάτε την τεχνική προκειμένου να σηκώσετε πολλά κιλά, ειτε μπαίνετε στην αίθουσα με τα όργανα και κάνετε ότι να ναι όπως να ναι. Τα βάρη είναι πολύ ωφέλιμα όταν γίνονται σωστά και εξαιρετικά επικίνδυνα όταν γίνονται λάθος. Κυκλοφορούν επίσης στο διαδίκτυο προγράμματα έτοιμα φτιαγμένα από body builders  ή επαγγελματίες αθλητές. Ειλικρινά τώρα είναι δυνατόν ο μέσος αθλούμενος να εκτελέσει μία ρουτίνα ενός επαγγελματία αθλητή και μάλιστα χωρίς επίβλεψη; Με τα βάρη λοιπόν δεν παίζουμε γιατί μπορεί να τραυματιστούμε.
Συνοψίζοντας λοιπόν καταλήγουμε στο
«Αερόβιο για την καρδιά, βάρη για τους μυς και τα οστά»
Πάντα με επίβλεψη όμως…