Οι δικαιολογίες παχαίνουν!

Της δικαιολογίας το ανάγνωσμα. Αυτό θα ακούσετε σήμερα.
Αφορμή, η συζήτηση που είχα με έναν πελάτη μου. Δεκαπέντε κιλά πάνω από το ιδανικό του βάρος, κακές διατροφικές συνήθειες.
«Να κάνω ένα τσεκ απ», μου είπε. Το προλαμβάνειν είναι το ήμισυ του θεραπεύειν. Σωστά. Αλλά μετά μού πετάει το απίστευτο: «δίαιτα, μετά τις γιορτές». Με λίγα λόγια, σχεδιάζει το τσεκ απ για να δει αν μπορεί να περιδρομιάσει τις γιορτές και μετά να κάνει δίαιτα. Ευτυχώς, ψιλογυμνάζεται. Αυτή η καραμελίτσα «δίαιτα μετά τις γιορτές», «δίαιτα μετά τις διακοπές», «γυμναστική την Άνοιξη» είναι η καραμελίτσα των αμετανόητων καλοφαγάδων.
Αυτών που βάζουν deadline τού πότε θα κάνουν δίαιτα, αλλά ποτέ δεν το βάζουν όταν πρέπει να σταματήσουν τη μάσα. Η αναβλητικότητα είναι στοιχείο των παχύσαρκων, όπως και οι δικαιολογίες: «κάνει κρύο, είναι Χριστούγεννα, βρέχει, κάνει ζέστη, έχω γενέθλια, δεν έχω χρόνο, πονάει το δόντι μου, πονάει ο κάλος μου» και άλλα τέτοια.
Στα 22 χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά, τα έχω ακούσει όλα. Αλλά ξέρω: Αυτός που θέλει να γυμναστεί βάζει τα αθλητικά του και περπατάει κάθε μέρα 2 ώρες.
Αυτός που θέλει πραγματικά να κάνει διατροφή, την κάνει παραμονή Χριστουγέννων, Κυριακή του Πάσχα κτλ.
«Δηλαδή τις γιορτές να μη φάμε;», θα σκεφτούν κάποιοι τώρα.
Αυτό καταλάβατε; Πόσες μέρες είναι οι γιορτές; Μία ρημαδομέρα είναι, 25/12 τα Χριστούγεννα και δυο μέρες η Πρωτοχρονιά. Μερικοί το μετατρέπετε σε δεκαπενθήμερο όργιο καταβροχθίσματος.
«Να μη φάω δηλαδή ένα κουραμπιεδάκι;». Ένα κουραμπιεδάκι ναι, να φας, ένα κιλό μη φας.
Για να μη μιλήσω για το αλκοόλ. Η κραιπάλη του δεν έχει όριο αυτές τις μέρες. Και η δικαιολογία έτοιμη πάντα «ένα ποτάκι, τι  ψυχή έχει», «μα το κρασάκι κάνει καλό στο αίμα», «μα, να χαλαρώσω». Αν το «προλαμβάνειν εστί θεραπεύειν», τότε το «δικαιολογείν εστί παχαίνειν» φίλοι μου. Αν θέλετε να κάνετε κάτι πραγματικά καινούργιο φέτος, κόψτε τις δικαιολογίες και την ευθυνοφοβία, όσο αφορά το βάρος σας. Ούτε ο καιρός φταίει, ούτε ο κάλος, ούτε ο μεταβολισμός, ούτε η κυβέρνηση, ούτε το άγχος, ούτε ο/η σύζυγος, ούτε οι γιορτές.  
Εσείς φταίτε.
Και οι θερμίδες, η παλιοπαρέα σας.