Εμμηνόπαυση: η δεύτερη εφηβεία

Πολλές ερωτήσεις και ανησυχίες από φίλες που βρίσκονται ένα βήμα πριν τη δεύτερη εφηβεία της γυναίκας, την εμμηνόπαυση. Γιατί φίλες μου, έτσι ακριβώς πρέπει να βλέπετε την εμμηνόπαυση, ως μία ορμονική αλλαγή σαν αυτή της εφηβείας. Αντίστροφα βέβαια, αλλά τα συμπτώματα δεν διαφέρουν πολύ. Εκρήξεις θυμού, κυκλοθυμία, αύξηση βάρους κ.α. Θα μου πείτε η εφηβεία σηματοδοτεί την αρχή της νεότητας, η εμμηνόπαυση το τέλος της. Ε, και;

Κορίτσια χαλαρώστε και ζήστε την αλλαγή. Αν θέλετε όμως να διατηρήσετε κάποια στοιχεία νεότητας, θα πρέπει να δουλέψετε σκληρά. Οι ορμονικές αλλαγές επιφέρουν καταβολισμό μυϊκής και οστικής μάζας. Τι σημαίνει αυτό; Αδύναμα κόκαλο και αδύναμοι μύες. Αδύναμα κόκαλα= οστεοπόρωση. Αδύναμοι μύες= χαλάρωση, κυτταρίτιδα, αύξηση βάρους, καμπούριασμα. Το φάρμακο; Σωστή διατροφή και φυσικά, γυμναστική.
Το σώμα μετά τα 40 δεν συγχωρεί. Σας εκδικείται που το αφήνετε αγύμναστο και κακοταϊσμένο, όσο ποτέ πριν. Ο ελαστικός μεταβολισμός της νεότητας έχει πάει περίπατο. Η πλαδαρότητα και η χαλάρωση περιμένουν ανυπόμονα να εγκατασταθούν στην κοιλίτσα, τα μπράτσα, τα οπίσθια. Πολεμήστε τα με συστηματική και μάλλον έντονη άσκηση. Αν μισούσατε τα όργανα στο γυμναστήριο, είναι καιρός να τα αγαπήσετε, γιατί μόνο αυτά θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την χαλάρωση. Αν αγαπούσατε τις λιχουδιές, τις ταβερνίτσες, το κρασάκι, θα πρέπει να τα μετριάσετε.

Μια μεγάλη παγίδα της εμμηνόπαυσης είναι η κατάθλιψη. Στο τσεπάκι την έχουμε οι γυναίκες λόγω των τρελαμένων ορμονών μας. Οι αλλαγές που βλέπουμε στο σώμα μας, μάς πανικοβάλλουν και φυσικά εντείνουν την ψυχολογική μαυρίλα. Το πιο πιθανό είναι να χρειαστείτε μία μικρή βοήθεια από ήπια αντικαταθλιπτικά. Μην ξινίζετε τα μούτρα σας. Δεν είναι τρελός όποιος παίρνει αντικαταθλιπτικά. Επίσης, σταματήστε να γκρινιάζετε και να πανικοβάλλεστε. Ούτε το ένα, ούτε το άλλο βοηθάει.

Αυτό που θα σας βοηθήσει τελικά, είναι οι σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα σας, αυτές που αναφέρω παραπάνω και δεν σταματώ να το τονίζω: γυμναστική και πειθαρχία στη διατροφή, όσο ποτέ άλλοτε. Και όταν λέω γυμναστική, δεν εννοώ σε καμία περίπτωση το περπάτημα. Εννοώ το ξεπάτωμα στο γυμναστήριο ή σε κάποιο σπορ. Και όχι μία φορά την εβδομάδα, 4 και 5 φορές.

Αν δεν “έχετε χρόνο”, λυπάμαι, ετοιμαστείτε να φορέσετε τα ρουχαλάκια της γιαγιάς σας.