Τρως απλά; Τρως υγιεινά

Μιλώντας με μια πελάτισσά μου για διατροφή, με ρώτησε ποιο είναι το σωστό πρωινό για μια μεσογειακή δίαιτα. Της απάντησα, κρίθινο παξιμάδι με λίγες ελιές, 1 φυσικό χυμό πορτοκάλι και 1 κομματάκι τυρί ελληνικό, ας πούμε γραβιέρα. Με κοίταξε έκπληκτη και άρχισε να διαμαρτύρεται.
«Γραβιέρα; Με τόσα λιπαρά;! Εγώ τρώω “Φίλνερ” που είναι διαίτης, με φρυγανιές light και κανένα μπισκοτάκι τύπου digestive που δεν έχουν ζάχαρη και βούτυρα».
Αυτό φίλοι μου, είναι μία τελείως λάθος αντίληψη για ό,τι ονομάζουμε «υγιεινή μεσογειακή δίαιτα».
Δεν φταίτε εσείς βέβαια, αφού τα μεγαθήρια οι εταιρείες τροφίμων, έχουν πληρώσει αδρά μεγάλα διαφημιστικά «κεφάλια», για να πουλήσουν τα αισχρά προϊόντα που πλασάρουν, ως υγιεινά. Κι όχι μόνο αυτό, έχουν βάλει στο παιχνίδι διαιτολόγους, γυμναστές, σεφ, που μπροστά στο κέρδος δεν διστάζουν να προωθήσουν διατροφικά σκουπίδια.
Σας προκαλώ, λοιπόν, να πάρετε μία συσκευασία κρίθινων κρητικών παξιμαδιών και να διαβάσετε τα συστατικά. Πάρτε επίσης μία συσκευασία μπισκότων διαίτης και διαβάστε και εκεί τα συστατικά.
Είμαι σίγουρη ότι δεν θα καταλάβετε ότι τα  «υγιεινά» αυτά σνακ, περιέχουν και λίπος και ζάχαρη.
Απλά, έχουν ονομασίες, που αν δεν είστε χημικός τροφίμων, δεν υπάρχει περίπτωση να γνωρίζετε.
Πάμε τώρα σε άλλα τρόφιμα. Τυριά light, γιαούρτια με γεύσεις επίσης light, δημητριακά πρωινού light. Διαβάστε τα συστατικά. Θα δείτε σε όλα την λέξη «φοινικέλαιο».
Τι είναι το φοινικέλαιο; Το χειρότερο λιπαρό συστατικό. Κάντε έναν κόπο και γκουγκλάρετέ το.
Δυστυχώς, πολύ δυστυχώς, έχουμε παραγκωνίσει τελείως το τελειότερο λιπαρό συστατικό, που είναι το ελαιόλαδο, και προσκυνάμε τα «σαβουρέλαια» τύπου φοινικέλαιο, σπορέλαιο και άλλα τέτοια δηλητήρια.
Άλλο υπερτιμημένο τρόφιμο, είναι το αλάτι Ιμαλαΐων.
Βρισκόμαστε σε μία χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα, που παράγει θαλασσινό αλάτι και πάτε και τρώτε το «θαυματουργό» αλάτι Ιμαλαΐων. Σας πληροφορώ αν δεν το καταλάβατε, ότι η ιστορία μαζί του, είναι μια κοινώς λεγόμενη «μούφα»!
Θα μπορούσα να γράφω ολόκληρες σελίδες για το πόσο η απλή διατροφή είναι και η πιο υγιεινή. Ελαιόλαδο, ελιές, εγχώρια λαχανικά εποχής, παξιμάδια, φρούτα, ελληνικά τυροκομικά, βουτήματα σπιτικά φτιαγμένα με λαδάκι, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά. Εκεί πρέπει να βασίζετε τη διατροφή σας. Για να καταλάβετε καλύτερα  τι λέω.
– Με ένα παξιμάδι, λίγο λάδι και μία ντομάτα, έχετε ένα πλήρες υγιεινό και φτηνό γεύμα. Με μία μπαγκέτα με γαλοπούλα και….Φίλνερ, έχετε ένα πλήρες διατροφικό σκουπίδι.
– Με λίγο πρόβειο ελληνικό γιαούρτι, λίγη βρώμη και μέλι, έχετε ένα πλήρες πρωινό. Με το γάλα light και τα δημητριακά fitness, έχετε ένα πρωινό τίγκα στο συντηρητικό και τις ζάχαρες.

Νομίζω ότι καταλάβατε απόλυτα τι συμβαίνει και τι λάθη κάνετε. Θα επανέλθω όμως με το θέμα. Μέχρι τότε, πετάξτε τα σκουπίδια από τα πιάτα σας και χορτάστε την πείνα σας απλά, ελληνικά.