Μην πέφτεις. Πάρτο πάνω σου

Γνώρισα την Κ. στο γυμναστήριο. Μπήκε μια μέρα στο μάθημα, έκατσε στην άκρη της αίθουσας και δεν πήρε ανάσα, δεν σταμάτησε ούτε ένα λεπτό. Η Κ. είχε περίπου 20 κιλά επιπλέον από τα κανονικά της. Στη γυμναστική όμως, σκυλί. Κάποια στιγμή μου είπε την ιστορία της. Έκανε πρωταθλητισμό σε πολεμικές τέχνες, τραυματίστηκε, έπρεπε να κόψει τη γυμναστική και σιγά- σιγά, λίγο η στενοχώρια, λίγο η ακινησία, βρέθηκε με 20 κιλά επιπλέον. Την ανέλαβα. Έκανε τη δίαιτα κατά γράμμα και τη γυμναστική σαν στρατιώτης. Άρχισε να χάνει βάρος. Η διαφορά ήταν γρήγορα εμφανής.

Τις προάλλες, μπήκε στο μάθημα αλλά ήταν «κάπως». «Τι τρέχει;» τη ρωτάω. «Όταν βλέπω τον εαυτό μου στον καθρέφτη, με παίρνει από κάτω. Έχω πολλά κιλά να χάσω. Μου φαίνεται πολύ δύσκολο να ξαναγίνω όπως ήμουν, σχεδόν ακατόρθωτο».

Αυτή είναι μία κατάσταση που αντιμετωπίζουν όλοι όσοι έχουν να χάσουν πολλά κιλά. Το σώμα ενός υπέρβαρου ανθρώπου πολλές φορές παραμορφώνεται και πραγματικά φαντάζει βουνό η επίτευξη του στόχου «καλλίγραμμο και φιτ κορμί».  Εκεί δυστυχώς πολλοί λυγίζουν και το ξαναρίχνουν στο φαγητό. Θα σας πω αυτό που είπα και στην Κ.
«Σήμερα είναι η τελευταία μέρα που είσαι σε αυτά τα κιλά. Αύριο θα είσαι 100γρ. λιγότερο μεθαύριο 200 λιγότερο, σε μία εβδομάδα 1κιλό και σε ένα χρόνο αγνώριστη. Ναι, φαντάζει βουνό αλλά η κορυφή είναι εκεί και σε περιμένει να τη φτάσεις. Μπορεί να σου πάρει καιρό, αλλά είναι εκεί, δεν φεύγει, δεν κουνιέται».

Το έχω πει πολλές φορές. Μπορούμε να αποκτήσουμε όλοι το σώμα που θέλουμε, αρκεί να πειθαρχήσουμε στις ορέξεις και στη βαρεμάρα. Ναι, ένα παχύσαρκο σώμα έχει πολλά θέματα που πρέπει να πολεμήσει πέρα από τα κιλά. Έχει χαλάρωση που πολλές φορές χρίζει πλαστικής, κυτταρίτιδα στα τελευταία στάδια κ.α. Ναι, το γυμναστήριο θα πρέπει να είναι το δεύτερο σπίτι σας. Ναι, μπορεί να χρειαστείτε χρήματα για πλαστικό, διαιτολόγο, προσωπικό γυμναστή. Πάνω απ όλα όμως, χρειάζεται πείσμα και καλή ψυχολογία.
Μη μου βάζετε εμπόδιο τα λεφτά, σας το έχω πει δεν μασάω. Έχω πελάτες πάμπλουτους που παραμένουν στα ίδια και άλλους με μηδαμινά εισοδήματα που φτάνουν το στόχο τους.

Αν νιώθετε λοιπόν ότι «πέφτετε» μιλήστε σε κάποιον, ακόμα και σε μένα…
Θα σας ακούσω.