Άλλο σφίχτερμαν και άλλο φυσική κατάσταση

Τις προάλλες ξεπάτωνα ως συνήθως μία ομάδα στο γυμναστήριο.  Εκεί λοιπόν, μεταξύ κοιλιακών και τρεξίματος, βλέπω 2 σφίχτερμαν να κοιτάνε από το τζάμι και να χασκογελάνε. Σφίχτερμαν εστί φουσκωτός, ξέρετε, ο κλασσικός αρσενικός που σηκώνει ό,τι βάρος υπάρχει στο γυμναστήριο και βογκάει στην αίθουσα, λες και γεννάει πεντάδυμα. Τελειώνω το μάθημα λοιπόν και πάω και τους βρίσκω.

«Γιατί γελάγανε τα αγόρια;» ρωτώ με ναζιάρικο χαμόγελο, μη φάμε και ξύλο. «Πολύ χαλαρά δουλεύεις κοπελιά, απορώ με τον κόσμο που τα παίζει με τόσο ήπια προπόνηση» μου απαντάει ο ένας σφίχτης. «Για δεν κοπιάζετε στο μαθηματάκι να δώσετε το καλό παράδειγμα;» απαντάω πάλι ναζιάρικα.

Να μη σας τα πολυλογώ, ήρθαν τα αγόρια στο επόμενο μάθημα. Κουλ και με υφάκι. Ξεκινάω τη συνήθη κυκλική προπόνηση και μέσα σε δέκα λεπτά οι σφίχτες είχαν βγει οφ. Τους λέω λοιπόν με επιστημονικό-δασκαλίστικο υφάκι: «η προπόνηση σας είναι ημιτελής και η φυσική σας κατάσταση το ίδιο!». Κάγκελο τα αγοράκια.

Ακούστε λοιπόν, να ξέρετε. Για να μπορούμε να καμαρώνουμε ότι η φυσική μας κατάσταση είναι σε καλό επίπεδο, θα πρέπει να συντρέχουν τα εξής: να έχουμε αντοχή, δύναμη και ευλυγισία, συγχρόνως.  Πολύ απλοποιημένα, να εξηγήσω τι είναι το καθένα από αυτά.

Αντοχή.
Έχει να κάνει περισσότερο με την καρδιά. Το τζόκινγκ, το αερόμπικ, το ταε μπο, το χορευτικό αερόμπικ και γενικά ό,τι ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς, είναι κλασσικές προπονήσεις αντοχής.

Δύναμη.
Παραμελημένη κυρίως από τις γυναίκες, που φοβούνται τα βάρη «μην τυχόν και φουσκώσουν». Κορίτσια το μυϊκό μας σύστημα δεν μπορεί να τονωθεί, αν δεν κάνει προπόνηση δύναμης. Είτε είναι κάποιο πρόγραμμα στα όργανα, είτε κάποιο πρόγραμμα στην αίθουσα με τα ομαδικά, που περιλαμβάνει βαράκια (όχι μονόκιλα βέβαια), λάστιχα, μπάρες.

Ευλυγισία.
Η καρδιά πρέπει να αντέχει, οι μυς να είναι δυνατοί και το σώμα να έχει ευλυγισία. Αν δεν μπορείτε να φτάσετε τους αστραγάλους σας, τότε έχετε πρόβλημα. Η ευλυγισία είναι εξαιρετικά σημαντική για το σώμα και κακώς την παραμελούμε. Η γιόγκα, το stretching, το πιλάτες, είναι μαθήματα που βελτιώνουν την ευλυγισία του σώματος.

Αντοχή, δύναμη και ευλυγισία λοιπόν, το τρίπτυχο του καλά προπονημένου σώματος. Γι αυτό, μην κολλάτε με ένα είδος άσκησης. Και προπάντων, μη χασκογελάτε εσείς οι σφίχτερμεν που με βλέπετε να κάνω μάθημα.

Αν θέλετε κοπιάστε, να σας κεράσω ήττα…