Πλάνο 7 μηνών για μια νέα, fitness ζωή

Αυτό που έχω διαπιστώσει στα περίπου 15 χρόνια που ασχολούμαι με το fitness, είναι πόσο δύσκολο αποτελούν για πολλούς οι ριζικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ώστε να αποκτήσουν ένα σώμα εμφανίσιμο. Οι περισσότεροι έχουν τόσο κακή σχέση με το φαγητό, που μερικές φορές η στροφή σε ένα fit τρόπο ζωής, είναι αδύνατη.

Είναι όμως; Όχι ιδιαίτερα!

Αρχή του χρόνου και θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω να μάθετε να βάζετε μικρούς και επιτεύξιμους στόχους. Ας πούμε λοιπόν, ότι είστε άνδρας ή γυναίκα με οικογένεια (ή χωρίς) με 10ωρο ωράριο εργασίας και ένα μισθό της τάξεως των 700 ευρώ. Έχετε 10 παραπανίσια κιλά, είστε πάνω από 35, δεν γυμνάζεστε και η διατροφή σας είναι άθλια: ετοιματζίδικα, πρόχειρα, χωρίς πρόγραμμα, τρώτε το βράδια ό,τι δεν φάγατε όλη μέρα κτλ. Θέλετε να τα χάσετε τα ρημαδοκιλά, αλλά ριζική αλλαγή δεν μπορείτε να κάνετε. Ή, τουλάχιστον, έτσι νομίζετε.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Βάλτε το ακόλουθο 7μηνο πλάνο που σας δίνω.

Ιανουάριος. Στόχος: Μαθαίνω να τρώω υγιεινό πρωινό, και αποκτώ λίγη φυσική δραστηριότητα.
Αυτόν το μήνα θα ξυπνάτε το πρωί και θα τρώτε είτε γάλα με δημητρικά, είτε ένα τοστ με 1 χυμό φυσικό, είτε έναν μεγάλο φρουτοχυμό με λίγο γιαούρτι. Επίσης θα προσπαθείτε να περπάτε 15 λεπτά κάθε μέρα, με έντονο ρυθμό.

Φεβρουάριος. Στόχος: Κρατάμε τη συνήθεια του προηγούμενου μήνα και προσθέτουμε και κάτι άκομα. Κόβουμε τα ετοιματζίδικα φαγητά, εκτός από 1 μέρα την εβδομάδα. Τρώμε πράγματα που έχουμε ετοιμάσει στο σπίτι, σε μικρή ποσότητα, χωρίς πολλά λιπαρά.
Επίσης προσθέτουμε άλλο ένα 5λεπτο στην καθημερινή μας βόλτα.

Μάρτιος. Στόχος: Κρατάμε τις προηγούμενες συνήθειες και αρχίζουμε να βάζουμε πλάνο στη διατροφή μας. Κάντε το διατροφολόγο του εαυτού σας. Βγάλτε ένα εβδομαδιαίο πλάνο για σας, με συγεκριμένες ποσότητες, καθόλου ετοιματζίδικα γεύματα. Περιορίστε το κρέας στις 4 φορές το μήνα (αν τρώτε κρέας). “Πειράξτε” και τη φυσική σας δραστηριότητα, προσθέτοντας έναν μεγάλο περίπατο μιας ώρας και παραπάνω, το Σαββατοκύριακο. Αν καπνίζετε, μειώστε το τσιγάρο στο μισό.

Απρίλιος. Στόχος: Αλκοόλ και αναψυκτικά. Περιοριζόμαστε σε 2 ποτήρια αλκοόλ μόνο και 2 ποτήρια αναψυκτικό. Προσθέτουμε έναν μισάωρο περίπατο μέσα στην εβδομάδα. Ο καιρός άλλωστε, αρχίζει και το επιτρέπει.

Μάϊος. Στόχος: Ένα βήμα παραπέρα. Ξαναμειώνουμε λίγο ακόμα το τσιγάρο, αν μπορούμε. Ξεκινάμε ελαφρύ τζόκινγκ ή γραφόμαστε σε ένα συνοικιακό γυμναστήριο. Αυτή είναι μία μεγάλη αλλαγή. Μία αλλαγή που αν καταφέρετε και την κρατήσετε, θα δείτε απίστευτες αλλαγές στο σώμα σας. Ήδη το καλοκαίρι, με όσα κάνατε τους προηγούμενους μήνες, θα σας έχει βρει τουλάχιστον με 4 κιλά λιγότερα.

Ιούνιος-Ιούλιος. Στόχος: Αξιοποίηση καλοκαιριού. Βάλτε μικρούς στόχους με το κολύμπι. 5 λεπτά κολύμπι στην αρχή και μετά 10 λεπτά. Μεγαλώνει η μέρα, ας μεγαλώνουν και οι περίπατοί σας. Τον Ιούλιο πάντα τα γυμναστήρια κάνουν προσφορές. Αν δεν έχετε τολμήσει μέχρι τώρα να γραφτείτε σε γυμναστήριο, κάντε το τώρα. Πηγαίνει λιγότερος κόσμος στα γυμναστήρια το καλοκαίρι κι αυτό μπορεί να σας βολέψει για την αρχή που θα κάνετε.

Τον Αύγουστο θα κάνετε διακοπές, -θα σας δώσω πλάνο και γι αυτές-, ενώ τον Σεπτέμβριο θα πάρετε το πλάνο των υπόλοιπων 4 μηνών, που θα σας οδηγήσει σε μια άλλη ζωή πια, χωρίς να έχετε κουραστεί καθόλου να κάνετε τη μετάβαση που είναι απαραίτητη για την υγεία και την εμφάνισή σας.

Οι μεγάλες αλλαγές στη ζωή γίνονται με μικρά και σταθερά βήματα.
Καλή επιτυχία.